הפנתאון הוא מקדש עתיק ברומא ובן יותר מ-2000 שנה. כיום כנסייה וגם אנדרטה העתיקה והשמורה ביותר בעולם כולו! מבחוץ נראה המבנה עתיק מאוד ומעורפל אך מבפנים סיפור אחר לגמרי. גודל המבנה פשוט ענקי, אל תמהרו ממש להיכנס אליו, תבחינו בכל הפרטים הקטנים. הדלתות מרונזה הענקיות, הביטו אל כיפת הבטון הענקית, שדרך אגב נבנתה אי פעם!
הפנתאון קצת היסטוריה
המקדש נבנה על ידי מרקוס אגריפס בשנת 27 לפנה”ס, נשרף בשנת 80 לספירה, ולמרות שהוא נבנה מחדש על ידי דומיטיאנוס, הוא נפגע מברק ונהרס בפעם השנייה בשנת 110 לספירה. הקיסר אדריאנוס שיחזר אותו בין 118 ל-125 לספירה, ואת הגרסה הזו אתה רואה היום.
מקדש אדריאנוס הוקדש לאלים הקלאסיים. השם פנתאון הוא הרכב של המילים מהיווניות – פאן (כל) ותיאוס (אלים), מקום סגידה לכל האלים. בשנת 608 הוא נחנך ככנסייה נוצרית וכיום היא ידועה בשם Basilica di Santa Maria ad Martyres.
בעבר רעפי הגג היו מברונזה מוזהבים אשר נבזזו כמו המון מבנים עתיקים ברומא בימי הבניים. הברונזה מאכסדרות (עמודים) שימשו את ברניני עברו בניית חופת/כיסא בבזילית פטרוס הקדוש. שד”א זאת בפוסט בזיליקת פטרוס הקדוש.
חדשות עצובות! החל מ-1 ליולי 2023 הכניסה לפנתאון בתשלום.
מראה חיצוני
הפנתאון נראה אפור, עתיק ומעורפל למרות כל זה הוא נראה מרשים! בכניסה למבנה (מבחוץ) יש 16 עמודים בגבוה 11.8 מטר ועשויים מגרניט מצרי. דלתות הכניסה עשויות מברונזה ומשקלם כ 20 טון אשר שוחזרו במאה ה-16. תשימו לב לחורים על על הפנתאון בעבר היו שמה לוחות שיש.
פנים הפנתאון ברומא
שנכנסים לפנתאון ישר מרגישים את ההבדל, עד כמה הוא ענקי ויפה מבפנים. אי אפשר לפספס איך האור זורם דרך האוקולוס (חור במרכז הכיפה),הפנים מעוטר בשיש.
כאשר נכנסים, מול הכניסה נמצא המזבח הראשי של הכנסייה, שמעליו תלוי איקונין מהמאה ה-7 של מדונה. משמאל נמצאים קבריהם של האמן רפאל, המלך אומברטו הראשון ומרגריטה מסבויה. שדרך אגב על שמה נקראת הפיצה מרגריטה 😋! בצד הנגדי של המבנה נמצא קברו של המלך ויטוריו עמנואלה השני.
כיפת הפנתאון ברומא
כיפת הפנתאון ברומא, שנחשבת להישג הארכיטקטוני החשוב ביותר של הרומאים, הייתה הכיפה הגדולה בעולם עד המאה ה-15. עד שהאדריכל פיליפו ברונלסקי (נחשב לאחד מהאדריכלים הגדולים ביותר של אותה התקופה) בנה את סנטה מריה דל פיורה בפירנצה. יחודיות הכיפה היא הסימטריות האידיאלית – קוטר שלו שווה בידיוק לגובה הפנימי של הפנתאון. כמו כן האוקולוס מחבר באופן סימלי את המקדש עם האלים.
שעות פתיחה פנתאון ברומא
בכל ימות השבוע משעה 9:00 עד 19:00, כניסה אחרונה 18:45.
* יכול להשתנות בחגים מסויימים.
חגיגת המיסה מתקיימת בימי שבת בשעה 17:00 ובימי ראשון 10:30, הכניסה חופשית! אך כמובן יש לשמור על כללי הלבוש ולכבד. ניתן לקרוא עוד באתר הרשמי של הפנתאון ברומא
פה לא הסתיים הסיפור! רומא עיר מדהימה, מלאה בחיים ומוצפת באטרקציות. כתבתי פוסט שמרכז את רוב האטרקציות הכי שוות ברומא, קראו בפוסט מה לעשות ברומא.