מוזיאוני הוותיקן

מוזיאוני הוותיקן

מוזיאוני הוותיקן (Vatican Museums) הוא אחד המקומות הכי יפים והיוקרתיים בכל רומא ובעולם כולו! מוזיאוני הוותיקן נוסד במאה ה-16 ומהווה למקום הכי גדול של אוסף יצירות אומנות. הכוללים פסלים קלאסיים, חדרים עם פרסקות ע”י רפאלו וכמובן הקפלה הסיסטינית אחד מהיצירות האומנות הגדולות של מיכלאנג’לו. אם מבקרים ברומא אסור לפספס את מוזיאוני הוותיקן, זה כמו לא לאכול פיצה באיטליה!

מוזיאוני הוותיקן

המוזיאונים הם אולמות וגלריות המעוטרים בפאר של ארמון האפיפיור. המתחם העצום הזה מתפרס על שטח של 5500 מ”ר המורכב משני ארמונות – ארמון הוותיקן (קרוב יותר לפטרוס הקדוש) ו-Palazzetto di Belvedere – אליהם מצטרפות שתי גלריות ארוכות.

בפנים שלוש חצרות: Cortile della Pigna, Cortile della Biblioteca ומדרום, Cortile del Belvedere. המקום ממש גדול! ככה שיהיה לכם הרבה מה לראות. מוזיאוני הוותיקן הם מתחם של אומנות, היסטוריה וארכאולוגיה עם לפחות 70 אלף יצירות שונות (המוצגים לקהל).

איזה מוזיאונים יש במוזיאוני הוותיקן

אני רוצה לפרט לכם על האזורים (מוזיאונים) במוזיאוני הוותיקן (Vatican Museums), למי שזה מעניין יכול לקרוא בעת הביקור או לפני. המידע שאני כותב יכול מאוד לעזור לכם להבין את מה שתראו. תוכלו ישר לרדת למטה לרכישת כרטיסים למוזיאוני הוותיקן.

Pinacoteca

אזור (מוזיאון) שאפשר להגיע אליו כבר בתחילת הביקור. זוהי גלריית התמונות האפיפיורית שהרבהמהמבקרים פשוט לא מגיעים אליה וזה חבל! שמה נמצאת היצירת האומנות האחרונה של רפאל (La Trasfigurazione – ההשתנות) שהושלמה למעשה ע”י תלמידו לאחר מותו. ישנם גם ציורים של ג’וטו, פרה אנג’ליקו, פיליפו ליפי, פרוג’ינו, טיציאן, פייטרו דה קורטונה וקראווג’יו. אפילו יצירה אחת של דה וינצ’י “הירונימוס הקדוש” אשר לא הושלמה לעולם והיא בכלל סקיצה ולא ידוע אפילו ע”י מי הוזמנה.

ההשתנות - ציור אחרון של רפאל במוזיאוני הוותיקן
ההשתנות – ציור אחרון של רפאל

Museo Chiaramonti & Braccio Nuovo

זהו בעצם המסדרון הכי ארוך בבניין Palazzetto di Belvedere. צדדי הקירות מלאים באלפי ופסלים המייצגים הכל, מאלים בני אלמוות ועד לכרובים ופטריקים רומיים. סמוך לקצה האולם, מימין, נמצא ה-Braccio Nuovo (האגף החדש), המכיל פסל מפורסם של הנילוס כאל שוכב מכוסה ב-16 תינוקות.

Museo Gregoriano Egizio

מוזיאון זה הוקם על ידי גרגוריוס ה-16 בשנת 1839, מכיל יצירות שנלקחו ממצרים בתקופה הרומית. האוסף קטן אבל יש בו תערוכות מאוד מרתקות, כולל פסל מקוטע של פרעה רעמסס השני, סרקופגים צבועים שנשמרו ממש טוב אשר נעשו לפני 1000 לפנה”ס. כמו כן יש מומיה שהייתי מתאר אותה קצת מלחיצה אפילו! אתם תראו אותה ותבינו על מה אני מדבר.

Museo Pio-Clementino

המוזיאון המדהים הזה מכיל כמה פסלים דווקא על תמויות מיטולוגיות יווניות, פשוט יצירת אומנות מטורפת! פסלים כגון אפולו בלוודרה ולאוקואון מהמאה ה-1, שניהם נמצאים בחצר המתומנת (Cortile Ottagono). אבל לפני שאתם הולכים לחצר, הקדישו רגע לפסל מהמאה ה-1 “אפוכסיומנוס” (המגרד). הפסל מציג נער המקרצף בעזרת סטריגיל לכלוך מגופו. דמותו מציגה את אחד הטיפוסים של תיאור דמות אתלט באמנות היוונית.

Sala degli Animali

לאחר החצר יש את את המוזיאון (חדר החיות) אשר מלא ביצורים מפוסלים וכמה פסיפסים מרהיבים מהמאה הרביעית. ממשיכים הלאה, מגיעים אל Sala delle Muse, שבמרכזו טורסו בלוודר, עוד אחד מפסלי החובה של המוזיאון. זהו שבר פסל יווני שרירי מהמאה ה-1 לפנה”ס, נמצא בקמפו דה פיורי ושימש את מיכלאנג’לו כמודל לאיגנודי (עירום גבר) בקפלה הסיסטינית (ברתולומאוס אחד מ-12 שליחי ישו).

Sala Rotonda

החדר הסמוך ל Sala delle Muse, סלה רוטונדה, מכיל מספר פסלים ענקיים, כולל הרקולס מוזהבת ברונזה ופסיפס רצפה. האגן/כיור (לא יודע איך לקרוא לו…) העצום במרכז החדר נמצא ב-Domus Aurea של Nero והוא עשוי מחתיכה אחת של אבן פורפיר אדומה.

Museo Gregoriano Etrusco

מוזיאון זה מציג חפצי אמנות שנחשפו בקברים האטרוסקים של צפון לאציו, כמו גם אוסף של אגרטלים ועתיקות רומיות. בחדר השלישי תמצאו את “מארס מטודי” הוא כינויו של פסל ברונזה אטרוסקי מסוף המאה ה-5 לפנה”ס.

Galleria delle Carte Geografiche & Sala Sobieski

גלריה של מפות גיאוגרפיות וחדר סוביסקי זהו מקום יחודיי מאוד! מהגלריות האחרונות – השתיים האחרות הן Galleria dei Candelabri (גלריית הקנדלברה) ו-Galleria degli Arazzi (גלריית שטיחים) – Galleria delle Carte Geografiche באורך 120 מטר תלויה עם 40 מפות טופוגרפיות ענקיות. נוצר לקראת סוף המאה ה-16 עבור האפיפיור גרגוריוס ה-13 בהתבסס על טיוטות של איגנציו דאנטי, אחד מהקרטוגרפים המובילים של ימיו. מעבר לגלריה, ה-Sala Sobieski נקרא על שם ציור ענק מהמאה ה-19 המתאר את ניצחונו של המלך הפולני יוחנן השלישי סובייסקי על הטורקים ב-1683.

מסדרון גלריית השטיחים

Stanze di Raffaello

ארבעת החדרים עם פרסקאות אלה היו חלק מדירותיו הפרטיות של האפיפיור יוליוס השני. רפאל עצמו צייר את ה Stanza della Segnatura, Stanza d’Eliodoro , Stanza dell’Incendio בתחילת המאה ה-16. אך Sala di Costantino עוטרו על ידי סטודנטים בעקבותיו.

החדר הראשון אליו אתם מגיעים הוא Sala di Costantino, הכולל פרסקו ענק המתאר את תבוסתו של קונסטנטינוס על מקסנטיוס בקרב על גשר מילוויאן. Stanza d’Eliodoro ששימש לקהלים פרטיים, על שם (גירוש הליודורוס מהמקדש). יצירה אלגורית המשקפת את מדיניות האפיפיור יוליוס השני לאלץ מעצמות זרות משטחי הכנסייה.

Stanza della Segnatura חדר העבודה והספרייה של יוליוס, היה החדר הראשון שרפאל צייר, וכאן תמצאו את יצירת המופת הגדולה שלו, La Scuola di Atene (בית הספר של אתונה), בהשתתפות פילוסופים וחוקרים שהתאספו סביב אפלטון ואריסטו. מאמינים שהדמות היושבת מול המדרגות היא מיכלאנג’לו, בעוד שדמותו של אפלטון היא דיוקנו של ליאונרדו דה וינצ’י, ואוקלידס (הקירח המתכופף) הוא ברמנטה. רפאל כלל גם דיוקן עצמי בפינה הימנית התחתונה – הוא הדמות השנייה מימין.

היצירה המפורסמת ביותר ב-Stanza dell’Incendio di Borgo היא Incendio di Borgo (אש בבורגו), המתארת את האפיפיור ליאו הרביעי מכבה שריפה על ידי יצירת סימן הצלב. התקרה צוירה על ידי פרוג’ינו המאסטר של רפאל.

Sistine Chapel

הקפלה הסיסטינית היא אחת היצירות הגדולות בעולם כולו! ציור תקרה של מיכלאנג’לו (יום הדין האחרון). יצירה שמיכלאנג’לו צייר במשך 5 שנים ובה צייר לפחות 343 דמויות! הקפלה נבנתה במקור עבור האפיפיור סיקסטוס הרביעי, שעל שמו היא קרויה, ונחנכה ב-15 באוגוסט 1483. עם זאת, מלבד ציורי הקיר והרצפה, נותרו מעט מהתפאורה המקורית, שהוקרבה כדי לפנות מקום לשתי יצירות המופת של מיכלאנג’לו. הראשונה, התקרה, הוזמנה על ידי האפיפיור יוליוס השני ונצבעה בין 1508 ל-1512; השני, יום הדין האחרון צוירה בין 1535 ל-1541. הציור מרכז תשעה לוחות המתארים סיפורים מספר בראשית.

אנסה להסביר חלק מהן לאחר שקראתי מידע וראיתי בביקור שלי.

הסבר על היצירה – יום הדין האחרון

הקפלה הסיסטינית
הקפלה הסיסטינית | קרדיט לצלם : Rodney Campbell

בצד הדרומי (צפוני מהכניסה למקום) על התקרה צייר מיכלאנג’לו את הלוח הראשון הוא שכרות נח, ואחריו המבול והקרבת נח. לאחר מכן, החטא והגירוש מגן העדן מתארים את אדם וחוה שמגורשים לאחר שקיבלו את הפרי האסור מהשטן, מיוצג ע”י נחש עם גופה של אישה מפותלת סביב עץ. לאחר בריאת חוה באה בריאת אדם. אחת התמונות המפורסמות ביותר באמנות המערבית, מראה אלוהים מזוקן מפנה אצבעו לאדם, ובכך מחייה אותו. משלימים את הרצף הפרדת היבשה מהים; בריאת השמש, הירח והצמחים; והפרדת האור מהחושך, הכוללת אלוהים מפחיד המושיט יד לגעת בשמש. סביב הלוחות המרכזיים ממוקמים 20 גברים עירומים אתלטיים, הידועים בשם איגנודי.

ממול, על הקיר, נמצא יום הדין האחרון המהפנט של מיכלאנג’לו. המציג את ישו – במרכז ליד העליון – גוזר גזר דין על נשמות המתים כשהן נקרעות מקברן כדי להתמודד מולו. הניצולים זוכים להישאר בגן עדן (בצד ימין למעלה); הארורים נשלחים להתמודד מול השדים בגיהנום (בצד ימין למטה).

ליד התחתית, מימין, תראו אדם עם אוזני חמור ונחש כרוך סביבו. זהו ביאג’יו דה צ’זנה, מנהל הטקסים של האפיפיור, שהיה מבקר חריף של מיכלאנג’לו. דמות מפורסמת נוספת היא ברתולומיאו הקדוש, ממש מתחת לישו, מחזיק את עורו המרופט. אומרים שהפנים בעור הם דיוקן עצמי של מיכלאנג’לו, מבטו המיוסר משקף את אמונתו המיוסרת.

הקפלה הסיסטינית משמשת תפקיד דתי מאוד חשוב, כמקום בו נפגשת הכנסייה לבחירת אפיפיור חדש.

מה שמאוד מגניב במוזיאוני הוותיקן שאפשר לצלם! לעומת הרבה מוזיאונים אחרים בעולם כגון מוזיאון הפראדו (במדריד) אסור לצלם, יש שומר בכל חדר שממש מורידים את המצלמה.
*תקפידו לצלם בלי פלאש! זה הורס את הצבע בתמונות.

כרטיסים למוזיאוני הוותיקן

כללים מאוד חשובים! אסור לבוא עם חצאיות, מכנסיים קצרים, כתפיים חשופות או בכללי חשוף!

* טיפ למטיילים ברומא! כל יום ראשון אחרון של כל חודש, מוזיאוני הוותיקן חינם!
תגיעו כמה שיותר מקודם-לפחות שעה ומשהו לפני הפתיחה, אתם תודו לי!

אם לא נפלתם על התאריך, לא נורא! לפחות אתם תהנו עם פחות עומס שהולך שמה ביום החינמי.
חשוב מאוד! אי אפשר פשוט ללכת ולקנות כרטיס בקופות יש לרכוש מראש ויש לעשות זאת לפחות שבוע מראש!

במידה לא היה באפשרותכם לרכוש מראש תצטרכו לרכוש “כרטיסים רגע אחרון” במחיר יותר גבוה (בערך 8 אירו הבדל)

אני תמיד מאוד ממליץ לקחת סיורים למקומות של יצירות אומנות, ופה במיוחד! ניסיתי לתת כמה שיותר רקע על מוזיאוני הוותיקן כדי שתבינו על מה כל מוזיאון על הדברים הכי בולטים. כמובן שאני לא יכול להרחיב על הכל ולכן אני ממליץ לקחת סיור מודרך.

שעות פתיחה מוזיאוני הוותיקן

משני עד שבת (9:00 עד 18:00, (כנסיה אחרונה 16:00)

מאפריל 2024 עד אוקטובר 2024
ימי שישי ושבת הסגירה ב 22:30 (כניסה אחרונה 20:30)

כל יום ראשון אחרון של החודש (חינם!) – 9:00 עד 14:00 כניסה (אחרונה 12:00)

איך להגיע למוזיאוני הוותיקן

ההגעה למוזיאוני הוותיקן ממש נוחה בזכות הרכבת התחתית. עליכם לקחת את הרכבת התחתית – קו כתום (A) אשר יוצא לכיוון Battistini ולרדת בתחנת Ottaviano ומשם הליכה של כמה דקות למקום עצמו. נווט אותי בגוגל מפות

ממליץ מאוד לעשות כרטיס סים מקומי בשביל לנווט בקלילות ולהיות מחוברים לאינטרנט! רומא ענקית. קראו את הפוסט כרטיס סים מקומי באיטליה תחסכו הרבה כסף מאשר לעשות חבילה בארץ.


* טיפ למטיילים ברומא! כל יום ראשון של כל תחילת חודש, הקולוסיאום גבעת פלטין והפורום חינם! ועוד הרבה מוזיאונים כמו מוזיאון בורגזה. קראו עוד בפוסט כרטיסים לקולוסיאום

לעוד אטרקציות ברומא, קראו את הפוסט מה לעשות ברומא. כמובן אל תחמיצו את בזיליקת פטרוס הקדוש הנמצאת קרוב למוזיאוני הוותיקן, הכניסה חינם! קראו עוד בזיליקת פטרוס הקדוש.

פוסטים שיכולים לעניין אתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *